Als we de reisgidsen mogen geloven, betekent Oost-Canada: verblijven in blokhutten aan het water, kanoën op ongerepte rivieren, vissen in kristalheldere wateren, kamperen in nationale parken en het tegen zwarte beren beveiligen van proviand. Que faire? Er een jaartje gaan wonen om uit te zoeken of al die clichés wel kloppen! Onze thuishaven wordt Montréal, waar zomers heet zijn en winters barkoud. Draai je uurwerk zes uur achteruit, drink een tas ahornsiroop en reis met ons mee op deze blog.. Een reactie nalaten kan via seynhaeveseel@gmail.com of demeulemeester.jelle@gmail.com.

donderdag 16 februari 2012

Dit is winter!


Klik hier om het volledige album te bekijken.
Na een zalig lange zomer en een prachtige herfst mochten we de voorbije maanden kennismaken met Koning Winter. Zonder twijfel een aparte ervaring, want hier vind je de winter nog zoals de winter echt bedoeld is: veel sneeuw, blauwe hemel, stralende winterzon en een knisperende vrieskou.  

Vanaf begin december werd ons al duidelijk gemaakt dat de winter in aantocht was. In de supermarkten werden karren vol antivriesproducten en ijskrabbers aangeleverd, de rekken met thermisch ondergoed bleken plots het drukst bezocht en de mannen van't stad deden er alles aan om obstakels als vuilnisbakken en zitbanken in een spoedtempo te voorzien van hoge paaltjes zodat je er niet tegenloopt als ze bedekt zijn door sneeuw.

Op dit moment zijn we evenwel geneigd om de Montréalezen ‘mietjes’ te noemen. We kregen inderdaad al wat pakken sneeuw te verwerken, de thermometer toonde temperaturen tot -28°C, maar we hebben nog niet het gevoel dat we een extreme winter achter de rug hebben. Dit komt wellicht omdat de stad er alles aan doet om haar inwoners bezig te houden tijdens die koude maanden. Wie graag gaat shoppen, hoeft zelfs niet eens buiten te komen. Diep onder het straatniveau vind je de ‘ville souterraine’, een wijdvertakt netwerk van tunnels met zo’n 200 restaurants, 40 bioscopen, theaters, concertzalen en bijna 2000 winkels. Wie toch liever een frisse neus haalt, kan terecht op de tientallen (gratis) schaats- en ijshockeypistes, zotte ijsglijbanen of het iglodorp waar je tal van workshops kan volgen.

Uiteraard moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen als je je in die koude wil wagen. We hebben ondertussen al een heuse checklist die ons moet behoeden voor winterkwaaltjes:
-     Verlaat nooit je huis zonder zakdoek. De ijzige wind bevriest namelijk je neusgaten en als je dan ergens een winkel binnenwandelt, loopt alles er gegarandeerd na één minuut uit.
-     Blijf in beweging als je wacht om de straat over te steken. Je jeansbroek zou wel eens durven bevriezen als je te lang in dezelfde positie blijft staan.
-     Ook al blaast de wind venijnig hard in je ogen, probeer toch om niet al te veel te tranen.  Tegen de tijd dat je je tranen kan wegvegen, zijn ze al half bevroren.
-     Loop niet te dicht tegen de gevels van huizen, bushokjes of dakgoten. Kortom, hoed je voor elk aflopend dak, want de ijskegels zien er gevaarlijk scherp uit.
-     Adem tijdens een sneeuwstorm vooral niet in door je neus. Een sneeuwvlokje inademen kan serieus pijn doen.
-     Wandel niet te snel. Voor je het weet, bevriest je adem aan je wimpers en wenkbrauwen.
-     Ben je zot genoeg om met de fiets te rijden? Zorg dan dat je weet hoe je sneeuwkettingen (!) op je fietsbanden moet leggen.

Blogarchief