Als we de reisgidsen mogen geloven, betekent Oost-Canada: verblijven in blokhutten aan het water, kanoën op ongerepte rivieren, vissen in kristalheldere wateren, kamperen in nationale parken en het tegen zwarte beren beveiligen van proviand. Que faire? Er een jaartje gaan wonen om uit te zoeken of al die clichés wel kloppen! Onze thuishaven wordt Montréal, waar zomers heet zijn en winters barkoud. Draai je uurwerk zes uur achteruit, drink een tas ahornsiroop en reis met ons mee op deze blog.. Een reactie nalaten kan via seynhaeveseel@gmail.com of demeulemeester.jelle@gmail.com.

dinsdag 10 juli 2012

Cityhoppen in de States


Klik hier om het volledige album te bekijken.

Na bijna een jaar op Canadese bodem kunnen we de natuurparken die we bezocht hebben al lang niet meer op twee handen tellen. Tijd dus om het eens over een andere boeg te gooien en ons in het bruisende stadsleven te storten. De laatste experimenten in Brookhaven National Laboratory combineerden we voor de gelegenheid met een bezoekje aan Long Island, New York en Boston.

Naar de States vertrekken zonder gps, wegenkaart of gsm op zak mag behoorlijk zot lijken, maar voor Jelle is de rit ondertussen piece of cake. Onze enige hindernis was de grenscontrole: twee Belgische paspoorts en 1 Canadees exemplaar, een vrouw die op vakantie gaat zonder exacte terugkeerdatum en een man die naar een nucleair labo trekt om er te werken. Daar wilden ze toch even het fijne van weten. Uiteindelijk konden we pas na anderhalf uur onze weg vervolgen doorheen de oude jachtvelden van de Mohawk in de Adirondack en Catskill-gebergtes. Een stop bij IBM in het TJ Watson Research Centre was ditmaal niet nodig, waardoor we al snel via 'the Bronx' Long Island konden binnenrijden.

Eenmaal aangekomen in Brookhaven kon de werkvakantie pas echt van start gaan. Terwijl manlief enkele metingen opstartte, namen vrouw en kind hun intrek in een appartementje op de site. De dagen nadien zou Jelle 's nachts het gros van het labowerk organiseren zodat we 's middags tijdens een lang experiment samen het eiland konden verkennen.  We trokken onder meer naar de Fire Islands, waagden ons aan een duikje in Hampton Bays, gluurden binnen bij de rijke Amerikanen in 'the Fork' en gingen pootje baden in Wading River. Wie dacht dat New Yorkers nergens naartoe kunnen om de drukte te ontvluchten, heeft het dus verkeerd. Op amper een uurtje rijden van de metropool vertoef je in een oase van rust en zon.. veel zon!

Na een vijfdaagse marathon in het labo, waagden ook wij ons aan een oversteek naar de stad der steden. New York moet je 'beleven' om er een oordeel over te vellen, dus lieten we ons leiden door een rijkgevuld lijstje met must-do's. Relaxen in Central Park, shoppen in Fifth Avenue, staren naar Empire State en Flatiron, verdiepingen tellen in het Rockefeller Centre, de skyline bewonderen vanaf de Brooklyn Bridge, stil worden bij Ground Zero, Broadway bezoeken, het stadsleven aanschouwen vanaf de promenade op de High Line, een kijkje nemen op het altijd hectische Times Square, kuieren door de woonwijken van Greenwich Village, Chelsea, China town, Little Italy,... We deden het allemaal!

Op onze terugweg naar Montreal stond nog een bezoek aan Boston gepland. De stad staat bekend als de bakermat van de Amerikaanse geschiedenis en dat voel je. Achter elke hoek schuilt wel een historisch verhaal. Onze timing zat trouwens perfect, want we bezochten de stad op wat je de hoogmis van het patriotisme kan noemen: the 4th of July, ofte de verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Het groots vuurwerk bekeken we voor alle (baby-)veiligheid  wijselijk vanuit onze hotelkamer, maar we deden ons wel te goed aan vettige hamburgers en veel te grote softdrinkbekers. Kwestie van met een Amerikaans gevoel terug te keren naar Montreal...

Blogarchief