Als we de reisgidsen mogen geloven, betekent Oost-Canada: verblijven in blokhutten aan het water, kanoën op ongerepte rivieren, vissen in kristalheldere wateren, kamperen in nationale parken en het tegen zwarte beren beveiligen van proviand. Que faire? Er een jaartje gaan wonen om uit te zoeken of al die clichés wel kloppen! Onze thuishaven wordt Montréal, waar zomers heet zijn en winters barkoud. Draai je uurwerk zes uur achteruit, drink een tas ahornsiroop en reis met ons mee op deze blog.. Een reactie nalaten kan via seynhaeveseel@gmail.com of demeulemeester.jelle@gmail.com.

zondag 20 november 2011

Deeltjes versnellen in de Big Apple

Klik hier om het volledige album te bekijken.
Even leek het erop dat de vloek over het vorige bezoek aan Brookhaven National Labs de experimentele campagne opnieuw van de baan zou vegen. Deze keer geen aardbeving of orkaan met bijhorende overstroming, maar wel een sneeuwstorm die onze plannen in de war kon sturen. Een goeie intensiteit fotonen zorgde gelukkig voor een sneeuwvrije route van Montreal richting New York en een geslaagde reeks experimenten aan het synchrotron.
Op 2 november (voor dag en dauw) vertrok Team Polytechnique richting Brookhaven National Labs om samen met Team IBM gedurende twee weken te overleven op vettige hamburgers, zeemzoete frisdrank, artificiële vruchtensmaken en een overdreven hoeveelheid sensatie aan het synchrotron. Vrouw en kind werden achtergelaten onder het mom: “alles voor de wetenschap.” Bij aankomst in het appartement troffen we een reeks oude Humo’s en Knacks aan van het vorige Belgische team, een ware zaligheid voor mensen die al lang geen Nederlandse lectuur in handen hebben gehad. De campagne was m.a.w. al goed ingezet. De apparatuur werd dan ook zo snel mogelijk gebruiksklaar gemaakt voor een intensieve meetsessie.
Zonder problemen waren de nacht-, dag-, en 24-uur shiften verdeeld onder de enthousiaste teams. Alles liep gesmeerd, tot de fotonenbundel ons een week later voor een dagje ontzegd werd wegens studies van de versneller. Que faire? Eens goed uitslapen zodat we genoeg energie hadden voor deel 2? No way, we trokken naar downtown New York en laadden onze batterijen op in het immer bonzende hart van de Big Apple. De tweede week experimenteren in de speeltuin voor grote jongens was op z’n minst even geslaagd. We keerden terug naar huis met piepkleine oogjes, een volle baard en een valies vol vuile was. De brede glimlach op onze gezichten terwijl we onze Tb aan data een ganse rit stevig vasthielden, verraadde dat het allemaal meer dan de moeite waard was geweest…

Blogarchief